История на клуба

1998

ОСНОВАВАНЕ НА КЛУБА

През 1998 г. Христо Янев, Христо Щерев, Костадин Грозев, Росен Русев и Трифон Петров създават основите на Ротари клуб-Свиленград, основавайки предварителен Ротари клуб. На 3 юни 2001 г. клубът е официално чартиран на тържествена церемония в ресторант “Свилена“. Лично Дистрикт гуверньора на Дистрикт 2480 от Гърция връчва хартата на клуба. Присъствуват представители на много Ротари клубове от страната.На 10 декември 2001 г. бе чартиран Ротари клуб – Свиленград.

2002

КЛУБА СЕ РАЗВИВА

През 2002 г. в чест на 90 г. от Освобождението на Свиленград, Ротари клуб – Свиленград подари на града паметни плочи на първия кмет – Спас Разбойников и на Петър Станчов – дал името на града. Плочите са изработени от гранит и са поставени пред сградата на общината.

В чест на 100 г. от създаването на Ротари интернешънъл, на главната улица в Свиленград бе открит паметен постамент със знака на Ротари. Откриването на паметната плоча бе уважено от всички ротарианци, съграждани и гости.

Ежегодно, ден преди Коледа Ротари клуб – Свиленград организира Празник на виното. Участвуват производители на домашно вино. Комисия от специалисти в бранша прави оценка на вината и класиране. Първите трима получават награди, като традиционнопърва награда е 100 литрово буре от странджански дъб. Близките винзаводи от Любимец, Сливен, Стара Загора и други, участват със свои щандове. Обикновено, празника завършва с народно веселие.

Представители на Ротари клуб – Свиленград ежегодно участвуват в спортни прояви, организирани от други Ротари клубове в страната. Най-масово се участвува в традиционния футболен турнир в Хасковските Минерални бани, организиран от Ротари клуб – Димитровград. Футболният ни отбор се подкрепя от много приятели от клуба и съпругите им. Турнирът завършва с тържествена вечер в хотел “България“.

2007

НОВИ ПРОЕКТИ НА КЛУБА

През 2007 г. Община Свиленград откри новоизградения общински пазар. Ротари клуб взе решение, и със свои средства възстанови чешмата с тракийката, която през годините е символизирала плодородие и трудолюбие.

Ротари клуб – Свиленград ежегодно участва в организирани мероприятия и екскурзии във връзка с Ротари клуб – Одрин. През 2007 г. голяма група ротарианци от Свиленград и приятелите им от Одрин посетиха Ефес и Троя.

Ротари клуб – Свиленград спонсорира издаването на стихосбирката “Песни за старо вино“ на Ивайло Балабанов. Притежатели на уникалната стихосбирка са много ротарианци от страната.